Veel fietsdiefstal in Maastricht

Volgens RTL nieuws staat Maastricht op de vierde plaats van Nederland wat betreft diefstal van fietsen. RTL baseert zich daarbij op aangiften en proces-verbalen van de politie.

In 2012 werden zo in Maastricht 1767 fietsdiefstallen geregistreerd. Dat zijn er 145 per 10.000 inwoners, ongeveer evenveel als het jaar ervoor (142). Het aantal is wel gedaald ten opzichte van 2010: toen werden in Maastricht 173 fietsdiefstallen geregistreerd. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is overigens hoger omdat niet altijd aangifte wordt gedaan.

Opvallend is dat Limburgse steden in het algemeen hoog scoren op fietsdiefstal, want op plaats 5 staat Venlo, direct gevolgd door Sittard-Geleen en Venray. De lijst wordt niet aangevoerd door de Randstad, maar door Nijmegen, Groningen en Enschede. Een ligging nabij de rijksgrens lijkt een mogelijke oorzaak van een hoog aantal fietsdiefstallen: wellicht verdwijnt een deel van de fietsen naar het buitenland.

Toeval of niet, als Fietsersbond waren we afgelopen half jaar nogal eens getuige van diefstal of verdachte gedragingen:

13 augustus 2012, station zijde Meerssenerweg, midden op de dag: een man met de typische tred van een drugsgebruiker steekt vanuit het parkje de weg over, doelloos in zijn handen flapperend met wat oud papier, een tijdje is hij buiten zicht, totdat hij de trap van de passerelle op loopt en dan opeens een fiets draagt.

Aan het begin van het nieuwe collegejaar staat er een opvallend stijlvolle fiets bij de buren. Een paar weken later opeens niet meer. Een van de nieuwe bewoners spreekt: “In Maastricht kun je geen mooie fiets hebben.”

30 december 2012, Brusselsestraat, in de middag: Een jongeman zaagt aan hangslot van de mooiste fiets in het rek. Dief? Twijfel slaat toe, want hij gebruikt het allersimpelste ijzerzaagje dat bestaat, het prijskaartje hangt er nog aan. Niet professioneel voor een dief.

Februari 2013, J. Hollmanstraat, in de ochtend: Een jongeman staat gebogen over een studentenfiets die op de hoek van de straat aan een paal is vastgemaakt. Hij heeft iets metaligs tussen zijn jas. Toch maar even gemeld bij de politie. Een uurtje later is de fiets in ieder geval weg.

Zo gaat het hier.

Fietsdiefstal is niet het enige misdrijf dat in Maastricht veel voorkomt. Want RTL heeft 12 veel voorkomende misdrijven bij elkaar geteld en in die som staat Maastricht bijna op de “top” van Nederland. Alleen Amsterdam heeft nog een beetje meer van zulke criminaliteit.

Waar blijven de gestolen fietsen? Als u het weet, tip maastricht@fietsersbond.nl!

Is uw fiets gestolen? Doe aangifte bij de politie en meld het bij Stolen Bikes Maastricht (indien u beschikt over een Facebook account).