Hel van Maastricht 2

Onthulling ‘Hel van Maastricht’
Wat bedoeld was als een 1-aprilgrap met een serieuze bijbedoeling is zijn doel in positieve zin voorbij geschoten.

De Fietsersbond afdeling Maastricht wilde op een ludieke manier de aandacht vestigen op het probleem van de hier en daar zeer hobbelige kasseibestrating in de binnenstad. De fictieve MTB-vereniging Neet Fietse Mèr Stoempe (NFMS) zou in Maastricht, als eerste stad van Nederland, een MTB-route met de naam ‘Hel van Maastricht’ openen. Grote delen van de binnenstad hebben qua wegdek immers het karakter van een mountainbikeparcours.

Blote dame

Al gauw kwamen we er achter dat deze tot de verbeelding sprekende naam misschien wel echte MTB-ers zou aantrekken. Directeur van het Theater aan het Vrijthof Guido Wevers, zelf een gepassioneerd fietser, bleek bereid de daadwerkelijke openingshandeling te verrichten. Na een prachtige redevoering over de Vlaamse Kasseienklassiekers, Guido is tenslotte Belg, overhandigde hij aan Rieks Sodenkamp, burgerraadslid voor GroenLinks, een afdruk van een oud schilderij van de surrealistische schilder Moesman, waarbij een blote dame door de Rijnstraat in Utrecht fietst. Oók een monumentale straat met kasseien, maar met daarnaast een comfortabele fietsstrook. Zo kan het dus ook! Rieks Sodenkamp beloofde de prent af te leveren bij zijn eigenlijke bestemming: partijgenoot en wethouder van verkeer Wim Hazeu. We hopen op een mooi plaatsje in de wethouderskamer.
Na het doorknippen van het lint kregen de aanwezige fietsers, waaronder enkele MTB-liefhebbers, de primeur om deze ‘helletocht’ daadwerkelijk te gaan rijden. Guido Wevers opperde meteen het goede idee om de ‘Hel van Maastricht’ telkens te rijden als 1 april op een zondag valt. Een nieuwe traditie voor Maastricht is geboren….

‘Maastricht, dat gun je je velg!’

Eén deelnemer noemde als hoogtepunt de Batterijstraat: “die doet zijn naam eer aan, daar voel je pas echt je batterij op het zadel!”. Ook de nieuwe bestrating van de Boschstraat oogstte veel bewondering onder de echte masochisten, een “levendige” foto van dit stuk is te zien op onze website (klik hier). Een dame had de uitsmijter: “Maastricht, dat gun je je velg!”. Na afloop was ieders conclusie: dat doe je niet op een doorsneefiets, want die kan hierna meteen in de reparatie.

Cursus fietsreparatie

Als tegenprestatie voor deze uit de hand gelopen grap gaat de Fietsersbond belangstellenden daarom een cursus fietsreparatie aan bieden (en dat is geen grap!).

Aangepast artikel uit de Trompetter van 28 maart 2007