Koopzondag autoloos

Klaor Loch: koopzondag autoloos !
Een oproep van Klaor Loch die wij ondersteunen. Hieronder de tekst van hun persbericht.

Maastricht heeft als historische stad bij toeristen een grote naamsbekendheid opgebouwd.

Minder bekend is het feit dat de stad behoort in het rijtje van de vijfmeest vervuilde steden van Nederland. Op drukke dagen, zoals koopzondagen, kan de binnenstad overvol raken. De aan- en afvoerwegen naar de grote parkeergarages en parkeerplaatsen in en nabij het winkelcentrum slibben al snel dicht en veroorzaken files. Dat deze toe- en uitstroom negatieve effecten heeft voor de luchtkwaliteit in onze stad mag duidelijk zijn.

Het stadsbestuur beloofde bij haar aantreden, dat Maastricht in 2010 zal voldoen aan de Europese normen van fijn stof en NO2. Het lijkt er in middels op dat het stadsbestuur op de stoel van de ondernemer zit, gevolg hiervan is dat genoemde doelstelling vastgelegd in het coalitie akkoord niet gehaald zal worden.

Zo wilt wethouder Jean Jacobs (Economische Zaken) een aanzienlijke uitbreiding van het aantal koopzondagen. Opmerkelijk is dat hij in zijn campagne voor meer koopzondagen èn met hem de coalitiepartijen geen rekening houdt met de nadelige gevolgen voor de Maastrichtse luchtkwaliteit, erger met de gezondheid van de bewoners van onze stad. Zo zal door de toename van koopzondagen het autoverkeer beslist toenemen. Dit betekent dat de extra koopzondagen het milieu in onze stad globaal zal belasten met een extra 14 % toename aan fijn stof en NO2.

De Stichting Klaor Loch streeft naar een verbetering van de luchtkwaliteit in Maastricht.

Aangezien het stadsbestuur en de coalitiepartijen bij het invoeren van meer koopzondagen de extra belasting van het milieu opnieuw negeren, voelt actiegroep Klaor Loch zich opnieuw genoodzaakt zich te mengen in deze discussie.

Klaor Loch heeft van de zomer al voorgesteld om tijdens de reguliere koopzondagen de binnenstad autovrij te maken. Een autoloze zondag dus. Met, net als in Hasselt, uitgebreide parkeervoorzieningen bij de invalswegen en buiten de singels. Het openbaar vervoer zal de bezoekers vervolgens gratis naar het centrum vervoeren òf voor een symbolisch bedrag van 1 euro, zoals het CDA een tijd geleden beloofd heeft.

Maastricht kan zo extra attractief worden. De bezoekers worden immers beloond voor hun bijdrage aan de stedelijke luchtkwaliteit. De stad raakt minder overvol met blik en pruttelende uitlaten. Wat weer minder irritatie geeft en dus een betere sfeer onder het kooplustige publiek.

Stichting Klaor Loch,
p/a Attilaweg 16
6224 JS Maastricht

28-12-2007