Het Weldadige Westen

Veilig en aangenaam fietsen door noordwest Maastricht

Veilig en aangenaam fietsen mogelijk maken in noordwest Maastricht. Deze buitenwijken zijn namelijk verrassend groen en dat biedt talrijke mogelijkheden voor het koppelen van de fietsontsluiting aan groen.

Widelanken (17 geknipt, klein)
Deze straat, Widelanken, wordt in 2022 een fietspad. Dat kan het begin worden van een mooie ontwikkeling voor de bewoners van deze wijken.

Het fietspad Widelanken heeft betekenis als een aangename as in een samenhangend systeem van autoluwe straten tussen Malpertuis, Malberg, Caberg en Pottenberg. Verbindingen zijn mogelijk met bijvoorbeeld de Reinaertsingel, Bunderruwe en Goudenweg. Om het geheel uitnodigend en toegankelijk te maken zouden de kruispunten tussen de verschillende onderdelen veiliger gemaakt moeten worden.

Langs de drukkere wegen in deze buitenwijken blijkt het mogelijk om fietspaden te scheiden van de rijbanen door ze te koppelen aan de laanbeplanting. Bijvoorbeeld op de Cantecleerstraat, Nobellaan en Malbergsingel. Daarmee ontstaan fietslanen en wordt oversteken gemakkelijker met de opstelmogelijkheden in tussenbermen.

Nobellaan (7 bewerkt, klein)
Fietsen langs de Nobellaan is een stuk aantrekkelijker met een fietspad langs of tussen de bomen, op wat afstand van de steeds drukkere rijbaan.

Dit mooie systeem ontsluit ook belangrijke voorzieningen (gezondheidszorg, winkels Caberg, parken, sportpark West, Pellikaan) en natuurlijk veel woningen met gezinnen en ouderen.

Uitbreiding is mogelijk met het kindcentrum en voorzieningencentrum Manjefiek Malberg.

Klik hier voor een kaart van het Weldadige Westen

Gewenste effecten

  • De wijken zijn veilig doorkruisbaar voor de vele ouderen, voor kinderen en andere kwetsbaren.
  • Meer mensen worden verleid om meer te gaan fietsen.
  • De wijken zijn klaar voor de gezonde mobiliteit van de toekomst in een goede leefomgeving.

Deze fietsambitie heeft een sterke relatie met 8en 88-netwerk.