Fietswrakken opgespoord

Zaterdag 22 maart 2014 heeft de Fietsersbond in het kader van de landelijke actie fietswrakken opgespoord in Maastricht. Na afloop kon de bond rond de 40 nieuwe fietswrakken aan de gemeente Maastricht melden, inclusief de plek waar ze weg te halen zijn.
Volgens fietsspecialist “Aon de Stasie” zijn veel van deze fietsen afkomstig van vertrekkende studenten die geen tijd/zin om hun af te danken fiets naar het milieupark in Heugem te brengen. Dat is onhandig, want hoe moeten ze weer zonder fiets terugkomen? Ze laten hem dus ergens in de stad of bij een station achter. In april en mei zou het aantal weesfietsen al toenemen.
Afleveren bij het punt van definitief vertrek, namelijk het  Centraal station, zou voor studenten een gemakkelijke oplossing kunnen zijn.

Er werd nog een belangrijke constatering gedaan: minstens 1 op de 3 gestalde fietsen was een weesfiets. Dat waren fietsen met 1 of 2 lege banden die verder nog in redelijke staat leken te zijn.

Weesfietsen en fietswrakken hebben dus een grote invloed op de beschikbare capaciteit van de fietsenrekken voor de bezoekers en bewoners van de binnenstad.