Fietswrakken opgespoord

Zaterdag 22 maart heeft de Fietsersbond in het kader van de landelijke actie fietswrakken opgespoord in Maastricht. Na afloop kon de bond rond de 40 nieuwe fietswrakken aan de gemeente Maastricht melden, inclusief de plek waar ze weg te halen zijn.
Veel van deze fietsen zijn afkomstig van vertrekkende studenten die geen tijd/zin om hun af te danken fiets naar het milieupark in Heugem te brengen, aldus de exploitant van fietsspecialist “Aon de Stasie”. Het is logistiek onhandig, want hoe moeten ze weer zonder fiets terugkomen? Ze laten hem dus ergens in de stad of bij een station achter. Afleveren bij het punt van definitief vertrek, namelijk het  Centraal station, is voor hen de meest gemakkelijke oplossing. De exploitant bleek in principe bereid de af te danken fietsen van definitief uit de stad vertrekkende studenten (gratis) in ontvangst te nemen. Mits Pro-Rail als eigenaar van de stationsstalling hier ook mee akkoord gaat.  
Het zou goed zijn als de Fietsersbond hiervan een concrete actie gaat maken. Bij succes zou het een voorbeeld voor andere studentensteden kunnen zijn die met dezelfde problematiek te kampen hebben. Zo’n actie kan alleen maar een succes worden als de studenten erbij betrokken worden.
Volgens “Aon de Stasie” begint het probleem van de weesfietsen zich al voor te doen in de komende maanden april en mei.
Het is dus een mooi actueel item voor de eerste gesprekken van de Fietsersbond met de nieuwe wethouder Mobiliteit.
Wordt vervolgd.’