Barrière tussen Heuvelland en Voerstreek aangepakt?

Goed nieuws voor de grensverbindingen … gaat niet door!

In 2016 werd bekend dat het fietsbaar maken van de grensoverschrijdende weg om onduidelijke reden niet doorgaat. Iedereen ziet het nut, de meeste partijen zijn akkoord, het geld was er, maar????

Het landschap rond landgoed Altembrouck krijgt een opknapbeurt. Ook de toegankelijkheid van dit natuurgebied tussen Mheer, Noorbeek en ’s Gravenvoeren wordt verbeterd.

Gebiedsontwikkeling
Dertien partijen gaan dit samen mogelijk maken door een grensoverschrijdende aanpak. Vertegenwoordigers van lokale en provinciale overheden, ondernemers en natuurorganisaties, afkomstig van beide kanten van de grens, tekenen binnenkort een intentieverklaring over deze gebiedsontwikkeling rond Altembrouck.

Verbetering
Het plan zal de komende maanden nader worden uitgewerkt langs de twee genoemde grote lijnen. De natuur in dit hoogwaardige cultuurlandschap, dat deel uitmaakt van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg en de aangrenzende Voerstreek, wordt kwalitatief verbeterd.

Bij dit landschapsplan behoort ook het opknappen en openstellen van de wegen en oprijlaan van kasteel Altembrouck. Daardoor kunnen fietsers het dal van de Noor blijven volgen. Tot voor kort was het landgoed verboden terrein en moest er tussen Noorbeek en ’s Gravenvoeren over hoge en steile hellingen en slecht verharde wegen worden omgefietst. Veel mensen beginnen daar niet eens aan. De nieuwe verbinding ligt in een prachtig autovrij gebied en bovendien is het terras van het kasteel een leuke bestemming. Geen tol, maar wel inkomsten uit koffie, gebak en bier voor het landgoed. In Zuid-Limburg zijn nog meer van zulke kansen voor de fiets te vinden.

Waarom grijpen we die niet?