Fietsgebieden rond Maastricht
Beknopte informatie over verschillende aantrekkelijke gebieden
Rondom Maastricht ligt een fantastische variatie aan fietsgebieden!
In al die fietsgebieden is knooppuntenbewegwijzering aangebracht.
Het Maasdal is goed ontsloten, zowel op de Vlaamse, Waalse als de Nederlandse oever. Ten noorden en ten zuiden van Maastricht kan goed worden gefietst.
De Voerenweg bij Gronsveld in april 2007 (tussen de knooppunten 73 en 74)
In het prachtige Zuid-Limburgse Heuvelland (ten oosten van Maastricht) is het meest te zien en te beleven, maar de kernen en wegen zijn vaak wel druk. Het is natuurlijk niet per sé nodig om juist de Keutenberg op te fietsen.
De Voerstreek en het land van Herve (net ten zuiden van de Nederlandse grens) zijn veel rustiger, maar de hellingen zijn er hoger. In het Voerdal ligt een aantrekkelijk fietspad van Mesch tot Sint Maartensvoeren. Iets verder, in het dal van de Berwinne, is abdij Val Dieu een bekende bestemming voor sportfietsers. Sinds 2023 is ook een aantrekkelijk knooppuntennetwerk beschikbaar in het Land van Herve.
Voor sportfietsers liggen de Ardennen en Eifel nog net op fietsafstand. Om autoluw en met relatief weinig hellingen over de Hoge Venen te trekken kun je het Gulpdal volgen naar Henri-Chapelle, van daar over Membach en langs de Vesdre door Eupen, langs het stuwmeer van Eupen en door het bos verder omhoog naar Forsthaus Ternell.
In het voorjaar kan het nog vriezen op de Hoge Venen.
Het fietsroutenetwerk van Kempen en Maasland in Belgisch Limburg wordt gekenmerkt door aangename, autovrije routes over nagenoeg perfecte fietspaden. Het Maasland is de naam voor het Vlaamse Maasdal, de Kempen is het hoger gelegen zanderige bosgebied dat loopt van Lanaken tot bijna in Eindhoven. Kempen en Maasland zijn vanuit Maastricht het beste bereikbaar via Smeermaas.
Heerlijk fietsen over de winterdijk bij Maasmechelen.
De Haspengouw (ten westen van Maastricht) bestaat uit een fraai golvend landschap met een fijnmazig netwerk van autovrije landbouwwegen en weinig schaduw. Het gebied is toeristisch nog niet zo ontwikkeld. Rondom Borgloon wordt veel gefietst in de bloesemtijd. In Tongeren, ooit een belangrijke Romeinse plaats, is een bezoek aan het Gallo-Romeins museum een aanrader. Ook kasteel Alden Biesen is een leuke bestemming, vooral als er een evenement is. Fietsen in dit gebied betekent klimmen als je beekdalen kruist.
Kasteel Alden Biesen ligt aan knooppunt 68 van het Haspengouwse fietsnetwerk .
Vlak fietsen kan
Wie vlak wil fietsen kan goed terecht in het Maasdal, Geuldal, Jekerdal of langs het Albertkanaal. Aanraders zijn daarbij de knooppuntenroutes langs de Zuid-Willemsvaart en langs de Maas, met leuke pontjes in Eijsden of Geulle.In het Maasdal ten noorden van Maastricht kun je zonder grote klimpartijen van dorpje naar dorpje fietsen. Bijvoorbeeld over Borgharen, Itteren, Geulle en terug over de Belgische oever of over de andere kant van het Julianakanaal.
Fietsen met het gezin
Bijvoorbeeld een rondje met het pontje over Eijsden of Uickhoven/Geulle, of naar de speeltuin in kasteeldomein Pietersheim bij Lanaken of naar het blotevoetenpad in Zutendaal.
Zorg voor een goede fiets
Wie optimaal wil genieten van alle fietsmogelijkheden in de omgeving van Maastricht heeft daarvoor een goede fiets met dérailleurs of een e-bike nodig.
Lange-afstandsroutes
Maastricht ligt ook aan of nabij allerlei bewegwijzerde lange afstandsfietsroutes: zoals de Heuvelland-Fietsroute (Maastricht – Vaals, 41 km), de internationale Maasroute (Langres – Hoek van Holland), de Vlaanderenroute (rondom Vlaanderen) en de Heuvelroute (door het zuiden van Vlaanderen). De Maasroute naar Luik is vooral binnen Luik bijzonder, op het lange stuk langs het Albertkanaal tussen Maastricht en Luik kun je daarentegen maar het beste stevig doorfietsen.
Dagtochten
Het volgen van bewegwijzerde routes is de eenvoudigste manier om een fietstocht te maken. Dat kan aan alle kanten rondom Maastricht over knooppuntenroutes en soms ook over andere bewegwijzerde fietsroutes.
Knooppunt 1 van het fietsroutenetwerk Zuid-Limburg ligt bij de Sint Servaasbrug in Maastricht.
Wie wat anders wil, kan kan een groot aantal verschillende websites raadplegen: zie daarvoor onze rubriek links. Onze site heeft ook een beknopte rubriek fietsroutes.