Knopen leggen

Gemakkelijk schakelen en de weg vinden.

Knooppunten zijn plekken waar de schakels van het fietsnetwerk van Maastricht elkaar ontmoeten. Dat zijn plekken waar uitwisseling moet worden gefaciliteerd. Logisch toch?

Deze knooppunten moeten gaan voldoen aan de bekende eisen die aan fietsnetwerken worden gesteld: samenhang, directheid, veiligheid, comfort en aantrekkelijkheid. Als het knooppunten van regionale fietsroutes betreft zijn er ook specifieke eisen zoals bijvoorbeeld bewegwijzering. En tenslotte kan er worden gewerkt aan de kwaliteit van de verbindingen van het stadsnetwerk met het recreatieve netwerk (dat letterlijk knooppuntennetwerk wordt genoemd) en aan de aantakkingen van wijk- en buurtnetwerken.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk zijn er ook in Maastricht allerlei obstakels die een goede uitwisseling in de weg staan: onduidelijke status van paden, ontbrekende wegwijzers, stoplichten, onveilige oversteken, randjes, haakse bochten, hekjes, enzovoorts.

De prioriteiten die de politiek voor de verkeerslichten oplegt, hebben een grote invloed op de beleving van de verschillende verkeersdeelnemers.

Ter verduidelijking beschrijven we een bekende casus:

Casus Hoeg Brögk
Voor mensen met kinderen op de fiets, met zware (elektrische) fietsen, op scootmobielen of bakfietsen, en voor sommige ouderen zijn de trappen naar de Hoeg Brögk een ware hindernis. De Sint Servaasbrug is steeds minder een alternatief, want die staat vaak hoog vanwege de doorgang van grote schepen. Dat gaat niet minder worden als gevolg van het beleid van Rijkswaterstaat. Dus nogal wat mensen zijn gebaat met gebruik van de liften van de Hoeg Brögk. Echter aan de westkant staat de lift letterlijk op de oever. Niet alleen de verkeersweg Maasboulevard maar ook lange hekwerken hinderen de toegang tot de lift vanaf de fietsroute over de Maasboulevard. Vanaf de fietsroute door het park ligt de lift zelfs in het verborgene, achter trappen, struiken en hekken. Genoeg redenen om een extra lift te plaatsen die vanaf het fietspad van de Maasboulevard én vanuit het park eenvoudigweg bereikbaar is.

Gewenste effecten

  • Fietsen gaat intuïtief want het netwerk is herkenbaar.
  • Iedereen kan meedoen want er zijn geen hindernissen.
  • Fietsen is comfortabel want de overgangen gaan soepel, zonder afstappen.
  • Realisatie van doorstroomroutes.
  • Dit verleidt om meer, vaker en voor langere verplaatsingen de fiets te gebruiken.
  • Invoering van STOP-prioriteit bij verkeerslichten maakt het minder aantrekkelijk om de auto te nemen en dat draagt indirect bij aan meer fietsgebruik.