Bedevaart naar Bassenge

Volg vanuit Maastricht de Via Jecore. Dat is eerst naar knooppunt 03, dan naar 12, vervolgens 401, 402, 405, 432 en een stukje richting 407, tot in Bassenge. Bij de T-splitsing met de weg door het dorp rechtsaf. ‘Le petit Lourdes’ ligt enigszins verscholen aan het eind van het dorp tegen de helling van het Jekerdal.

De route ligt grotendeels op Waals grondgebied (het gebied is dus franstalig).

Afstand: Een kilometer of 15 (enkele reis) vanuit centrum Maastricht

Reliëf: Vrijwel vlakke route, op een brug en enkele kleine heuveltjes na.

Tips

De naam “Via Jecore” verwijst naar de Romeinse tijd toen vanaf gigantische opslagplaatsen in Tongeren graan werd vervoerd over de Jeker naar Maastricht en vervolgens verder naar de Romeinse legers aan de Rijn.

Onderweg passeert u twee bijzondere bezienswaardigheden:

-Eerst het fortencomplex van Eben-Emael, onderdeel van de verdedigingslinie van België in de Tweede Wereldoorlog (soms ook van binnen te bezichtigden).
-Elders het slot van Eben-Ezer, door de vuursteenkapper Robert Garcet geheel uit vuursteen opgetrokken. Aan de binnenkant is het voorzien van allerlei voorstellingen van deze doe-het-zelf filosoof. Op het dak prijken vier indrukwekkende figuren uit de Apocalyps.

Aan de route liggen sfeervolle terrassen in Kanne, tegenover fort Eben – Emaël en bij le Moulin à Brouckay nabij Wonck.

Wie de smaak te pakken heeft, kan de Via Jecore vervolgen naar Tongeren. Dat ligt een kilometer of 12 verder (doorfietsen naar knooppunt 407, 114, 112 en 111). Tongeren is beslist een aantrekkelijke bestemming: een historisch stadje met monumenten, een boeiend Gallo-Romeins museum, Belgische horeca, en op zondag een beroemde antiekmarkt.

De terugweg: waarom niet dezelfde route? Bekijk het eens van de andere kant!