Maastricht-Margraten zonder klimmen

Ontdek hier hoe je boven op het plateau komt zonder zware klim!

Als Margraten een Duits dorp zou zijn, heette het misschien Hochwiesen of zoiets. Feit is dat het zo’n 120 meter hoger ligt dan het centrum van Maastricht. Zonder omhoog te gaan, kun je er dus niet naar toe fietsen. Maar daarvoor hoef je niet die eindeloze Keerderberg met al die auto’s te kiezen. Wie avontuur zoekt kan fijnere routes nemen.

Hieronder volgen onze twee tips. De eerste gaat via de voormalige trambaan en Cadier en Keer. De andere is iets hobbeliger en volgt een bewegwijzerd ATB-parcours.

De Zwarte Weg

Ooit was er een tramlijntje tussen Maastricht en Vaals. Op een goede kaart kun je het tracé terugvinden. Door het tracé voor zover als nog mogelijk is te volgen, kun je 120 meter stijgen met slechts één steile klim, bij Cadier en Keer. Dat stukje is eventueel te lopen.

Volg de Akersteenweg richting Cadier en Keer en ga net buiten de bebouwde kom van Maastricht bij een bocht linksaf. Daar ligt de Zwarte Weg, begin twintigste eeuw reed hier de tram.

Het is zaak om de logische lijn van een spoortracé te volgen en bij Antoniusbank niet scherp af te buigen naar rechts of links. De bewegwijzerde fietsroutes gaan daar allemaal teveel naar links. De trambaan gaat in een flauwe bocht naar rechts, dit is nu een halfverhard en autovrij pad. Uiteindelijk volgt een T-kruispunt: het tracé is er helaas onderbroken. Hier moet je rechtsaf, steil omhoog naar Cadier en Keer.

Helemaal boven aangekomen op de Limburgerstraat, linksaf slaan. Dit weggetje volgend komt je bij een viaduct onder de Rijksweg weer op het tramtracé terecht. Het weggetje blijven volgen tot in Honthem waar je bij een splitsing met wegkruis linksaf gaat. Ook dit smalle weggetje volgen en na ongeveer een kilometer verschijnt Margraten aan de horizon.

Onderlangs de Schiepersberg

Bij Groot Welsden begint een droogdal dat met enige bochten via Bemelen uitkomt in het Maasdal. Dit dal is biedt een milde klim om het plateau van Margraten op te fietsen.

Fiets vanuit Maastricht naar Bemelen en door Antoniusbank. Voorbij Antoniusbank gaan de bewegwijzerde routes linksaf naar beneden om daarna steil bergop te gaan. Volg die routes alleen tot het laagste punt en kies direct voorbij de eerste bocht het halfverharde pad aan de de rechterkant. Dit is een heel lang doorgaand pad (Grubweg, Koebergweg, Achterbergweg) en onderdeel van het ATB-netwerk. Het wegdek is redelijk. Het pad blijft het laagste deel van het dal volgen, met links bos en interessante kalkgroeves en rechts velden. Heel geleidelijk aan neemt de hoogte toe. Vlak voordat pad uitkomt op de verbindingsweg tussen Klein Welsden en Margraten (Trichterweg) is het geasfalteerd.

Ga op de Trichterweg rechtsaf voor het laatste stukje naar Margraten.

Bijgewerkt 6-7-2023