Grotere Fietsambities

Met grotere plannen kun je meer bereiken.

De komst van de Groene Loper heeft laten zien dat het in Maastricht mogelijk is grootschalige, betekenisvolle voorzieningen te maken voor fietsers. In aantrekkelijke ruimte, die past bij de stad, goed ontvangen wordt en mensen aanzet tot actief bewegen.

De Fietsersbond denkt dat Maastricht ook in andere stadsdelen toe is aan een transformatie naar een gezondere stad. Naar een stad die werkelijk uitnodigt om verplaatsingen voortaan op actieve wijze te doen: per fiets of te voet.

Na 45 jaar beleid met iets voor de fiets wordt het tijd om het fietsbeleid op te schalen en de fiets in Maastricht een vaste belangrijke plek te geven. De stad kan daarbij meedoen aan de wereldwijde opmars van de fiets. Er is noodzaak. Er is energie. Er is ook weer Rijksgeld voor de fiets.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 heeft de Fietsersbond afdeling Maastricht en Heuvelland voor de programmacommissies en kandidaat raadsleden een aantal betekenisvolle transformaties van de stad geschetst. Het gaat om kansen voor ondubbelzinnige positieverbetering van de fiets. Die verbetering is van belang omdat juist de fiets een realistisch alternatief biedt voor veel stedelijke autoverplaatsingen.

Hieronder staan de links naar een inleiding en naar (inmiddels) 19 verschillende, deels overlappende, perspectieven.

Reacties zijn heel welkom op [email protected].