Fietsdiefstal

Het aantal fietsdiefstallen blijft relatief hoog in Maastricht. Gegevens van 2019 laten zien dat in Maastricht per 1000 inwoners meer aangiften van fietsdiefstal zijn gedaan dan waar ook in Nederland. 1571 inwoners deden de moeite om de fietsdiefstal aan te geven, dat is 12,9 per 1000 inwoners. Een fractie meer dan in Amsterdam.

Enkele toevallige waarnemingen:

13 augustus 2012, station zijde Meerssenerweg, midden op de dag: een man met de typische tred van een drugsgebruiker steekt vanuit het parkje de weg over, doelloos in zijn handen flapperend met wat oud papier, een tijdje is hij buiten zicht, totdat hij de trap van de passerelle op loopt en dan opeens een fiets draagt.

Aan het begin van een nieuw collegejaar staat er een opvallend stijlvolle fiets bij de buren. Een paar weken later opeens niet meer. Een van de nieuwe kamerbewoners spreekt verbitterd: “In Maastricht kun je geen mooie fiets hebben.”

30 december 2012, Brusselsestraat, in de middag: Een jongeman zaagt aan hangslot van de mooiste fiets in het rek. Dief? Twijfel slaat toe, want hij gebruikt het allersimpelste ijzerzaagje dat bestaat, het prijskaartje hangt er nog aan. Niet professioneel voor een dief.

Februari 2013, J. Hollmanstraat, in de ochtend: Een jongeman staat gebogen over een studentenfiets die op de hoek van de straat aan een paal is vastgemaakt. Hij heeft iets metaligs tussen zijn jas. Toch maar even gemeld bij de politie. Een uurtje later is de fiets in ieder geval weg.

Markt overdag: We staan met wat mensen te praten als een wat sjofele man vraagt: Mijnheer is die fiets van u? Ja, hoezo? Hij staat niet op slot. Opvallend goed gezien!

Najaar 2019, Vrijthof: 4 E-bikes van twee verschillende groepjes klanten van een verhuurbedrijf worden op dezelfde avond vanaf hetzelfde plein gestolen. Deze klanten zijn aansprakelijk. Hun stedentrips eindigen met zeer gemengde gevoelens.

Dus laat geen dure fiets buiten staan zonder toezicht te houden!

Kan een fiets echt niet binnen staan? Maak dan een muuranker in je gevel, sluit de fiets met twee sloten en bevestig een ervan aan het muuranker.

Aan een eenvoudige maar technisch goede fiets heb je in de stad het meest.

Waar blijven de gestolen fietsen? Als je het weet, tip [email protected]!

Is je fiets gestolen (maar niet weggesleept door de gemeente)? Zoek eerst in de omgeving, check verlorenofgevonden.nl, doe aangifte bij de politie en check wekenlang Marktplaats.

Meer tips zijn te vinden op onze landelijke pagina’s.