Fietspad gehekt

Half november 2013 verscheen zonder aankondiging dit slalomhek op het fietspad:

Fietsers kunnen niet anders dan afstappen
Deze zes dwarse hekken dwingen tot lopen of stilstaan. Daardoor is het Theresiapad in plaats van een fietspad meer een voetpad waarover fietsen gedeeltelijk is toegestaan. En dat is niet hetzelfde.

Fietsers uit de omliggende wijken, van Biesland tot en met Brusselsepoort, hebben verbijsterd alarm geslagen:

25 november 2013
Wonende op de Cannerweg maak ik dagelijks meerdere malen per dag gebruik,( te voet en per fiets) van zowel het bruggetje van het Theresiapad als ook van het Gerlachuspad.
Mijn hoofd schoot vol van verbazing over de geplaatste hekken!?!….
Wat is in godsnaam de achterliggende gedachte bij de hekken van het Theresiapad?
Een versperring waarbij je gedwongen wordt om van je fiets te stappen om dan een zeer moeilijke slalom uit te voeren, hetgeen bijna een onmogelijke opgave wordt met fietstassen!
Als de bedoeling is om snor scooters het leven moeilijk te maken, O.K., maar construeer de “barrière” dan zo, dat fietsers gewoon door kunnen rijden! Nu dien je tot bovenaan het bruggetje te lopen, omdat het te steil is meteen na het hekwerk op je fiets te stappen, kortom, kan het fietsonvriendelijker?

26 november 2013
Hierbij informeer ik u over een zeer grote irritatie en boosheid die ontstaan is bij ik denk wel alle fietsende inwoners van St. Pieter en Biesland (en de wijken die aan en om de Tongerseweg liggen). …
Naar nu blijkt, is deze maatregel genomen omdat omwonenden van het Gerlachuspad geklaagd hebben over de brommers en scooters die van het fietsbruggetje gebruik maken. Moeten de milieubewuste fietsers hier de dupe van worden?… En die scooters rijden nu gewoon via de Champs Elyseeweg, dus evengoed langs de huizen van mogelijk klagers. 
Ik weet, dat scooters en brommers meer dan hinderlijk zijn en het milieu in alle opzichten verpesten. Maar, dan moet de gemeente maar iets anders verzinnen. Het is belachelijk dat de gemeente direct reageert op klachten van een enkele bewoner, zonder dan te kijken naar het belang van een veel grotere doelgroep.
Buiten de argumenten die ik in onderstaande mail opsom (…) en die destijds en nu ook nog pleiten voor een normale doorgang voor fietsers over dit pad, is er nog een argument bijgekomen. Een vriendin van mij die iedere dag een aantal keren gebruik moet maken van deze doorgang vertelde dat ze zich nu zeer onveilig voelt als ze in het donker hier passeert. Zoals gezegd moet je helemaal afstappen en je door de stellage heen manoevreren. Er spuist vanalles rond zo ’s avonds in het Jekerdal, helaas. Dus ook de veiligheid is in het geding. 

27 november 2013
Het gaat (er) om dat de gemeente Maastricht op het Theresiapad (dit is van de Champ Elyseeweg naar de Kalfstraat) alwaar een brug voor fietsers is om over de Jeker van Bieslanderweg naar St. Pieter te geraken, precies op de helling, net over de brug een stel hekken heeft geplaatst waar je als fietser niet door kunt. Deze zijn dinsdag geplaatst en het is werkelijk van de zotte dat je nu niet meer gewoon over het speciaal voor fietsers gemaakt bruggetje het fietspad af kunt. Je moet dan stoppen, afstappen en met je fiets manoeuvreren. Het is zo’n zigzag hek, een soort Z doorgang. Ik moet nu steeds met twee kinderen op de fiets op weg naar de brug stoppen, afstappen, manoeuvreren (wat niet lukte omdat je ook nog op een helling staat), een kind laten afstappen, zodat ik de fiets kon optillen en dan dus door de hekken manoeuvreren, naar de brug toe oplopen met de fiets een stukje omhoog lopen, kind laten opstappen en dan kan je weer verder… Deze fietsersbrug gebruik ik dagelijks 4 maal.. Het is echt heel raar dat de gemeente Maastricht op een fietspad (wat zo staat het op de borden voor de brug en beneden op het eind van het fietspad vermeld ‘Fietspad’), midden op een helling zo opstaken plaats wat zeker heel veel irritatie gaat geven bij fietsers…

11 december 2013
Mijn partner en ik vinden de hekken die geplaatst zijn in het Jekerdal verschrikkelijk.
Het fietspad is om te fietsen, met of zonder bakfiets, met of zonder fietstassen.
Iedere ochtend is het vechten wie er het eerst doorheen mag, dus file vorming.
’s Nachts is het gevaarlijk om niet tegen de hekken te fietsen, geen verlichting, gevolg ongelukken.
’s Winters is de brug spekglad, dus bots je tegen het hek aan.
Andersom kom je het heuveltje niet meer op als je de hekken door bent, met kinderen achterop of tassen met boodschappen.
Denk ook aan  de ouderen, invaliden, rollaters ,mensen met rolstoelen, tweelingwagens en bakfietsen.
Zij kunnen het mooie wandelgebied van de Jeker niet meer gebruiken.Schande !!!
Zij willen ook wandelen en fietsen, en vooral gezond !!!!!bezig zijn. Fietsen en wandelen is gezond en milieuvriendelijk !!!!!!!
Het lijkt wel cross country fietsen op 100 meter 3 hekken.
Doe de hekken weg en laat die scooters op de bon!!
Schande dat voor die scooters hele families gezinnen en ouderen de dupe zijn!!!