Naar kasteeldomein Alden Biesen

De Duitse Orde bouwde een groot kasteelcomplex in de buurt van het stadje Bilsen. Nu staat het bekend als Alden Biesen en is het een Vlaams cultureel centrum waar vaak evenementen plaatsvinden. Het mooie complex is een leuke bestemming. Er zijn ook twee horecagelegenheden (helaas zijn ze vaak gesloten). Het golvende voorland, Haspengouws landbouwgebied, is zeer ruimtelijk maar sober.

De Haspengouw heeft sinds de jaren ’60 verharde betonwegen die heel geschikt zijn om te fietsen, maar deze wegen vormen ook een doolhof. De knooppuntenbewegwijzering helpt, maar de fietsroutes zijn hier erg slingerachtig. Van knooppunt 11 bij brug Albertkanaal in Veldwezelt is de kortste route over knooppunten via de knooppunten 66, 67 en 68 (14 kilometer).

De kortste verbinding is even goed als de knooppuntenroute

Over de kortste lijn ligt Alden Biesen verrassend dicht bij Maastricht, namelijk 10 kilometer vanaf brug Albertkanaal in Veldwezelt, 14,5 kilometer vanaf de Sint Servaasbrug hartje Maastricht. De kortste route vind je op Google Maps als je wandelen kiest.

Die route verloopt vanaf de Via Regia over de dorpjes Veldwezelt, Hees, Rosmeer en Kleine Spouwen, maar is helaas nog niet bewegwijzerd.

Vier punten waar als volgt richting bepaald moet worden om de kortste lijn aan te houden:
-In het dorp Veldwezelt vanaf de hoofdweg schuin linksaf een 50 km-straat in (gevaarlijke linksafslag).
-Bij nadering van Rosmeer op einde weg rechts (Klein Veldje) en daarna eerste links het dorp in (Daalstraat).
-In Rosmeer bij einde Daalstraat rechts (Kerkstraat) en meteen links (Bosstraat).
-In Kleine Spouwen na de kerk, onderaan een helling, rechts (Troffelstraat) en daarna links (Bosselaar).

Het gebied leent zich ook om met mooi weer op de bonnefooi te (ver)dwalen.