Rochelroutes

In 2013 heeft Milieudefensie het ultrafijnstof gemeten dat een fietser op de Dorpsstraat in Heer inademt. Het onthutsend beeld van het fietsklimaat in de Dorpsstraat leidde tot de nominatie als landelijke rochelroute.

Sindsdien is er nauwelijks iets verbeterd: nog steeds is er te veel gemotoriseerd verkeer, opgesloten in de smalle straat tussen hoge gevels, dat veel optrekkende bewegingen maakt. Helaas is het toch vaak noodzakelijk om door zulke straten te fietsen of te lopen, bijvoorbeeld om te winkelen of naar school te gaan.

Vier rijen auto's en dan is het vol
Dorpstraat in Heer:
vier rijen auto’s naast elkaar. De auto’s nemen niet alleen bijna alle ruimte in, maar bepalen samen met de scooters ook de luchtkwaliteit in de straat. Dat zou toch anders moeten!

Ook andere steden tobben met luchtkwaliteit, zo laat de rochelroutesite zien. Maar we vrezen dat fietsers er in Maastricht in vergelijking met andere steden slechter vanaf komen. Niet alleen omdat Maastricht bekend staat om slechte luchtkwaliteit in het algemeen. Ook specifiek voor fietsers door de compactheid van de stad: dat betekent veel verkeer in weinig ruimte bij elkaar. En door opvallend veel scooters in onze stad.

Er zijn wel allerlei mogelijkheden om schonere fietsroutes en een aangenamere stad te realiseren: zie ons dossier gezondheid en luchtkwaliteit.