Fietsoversteek zit ernaast

A2-project nog onaf.

Sibemaweg-17-klein

De nieuwe oversteekplaats op de Sibemaweg ligt op de verkeerde plek. De oversteekplaats was in 2014 aangekondigd als oplossing voor de fietsers die het J.F. Kennedytracé volgen richting de Maas. Dit is een fietsroute van regionaal belang (Aken-Vaals-Maastricht). Het consortium Avenue2 wilde het oude fietspad over het viaduct om onduidelijke redenen niet handhaven en het is onlangs met toestemming van de overheid verwijderd.

De gelijkvloerse oversteekplaats die nu is aangelegd, faciliteert alleen de ontsluiting van de nieuwbouw bij de Groene Loper. Want er wordt geen verbinding van de Akersteenweg naar het oversteekpunt aangelegd. Ook het tracé voldoet met zijn afslagen en oversteekplekken niet aan de eisen van een regionale fietsroute. Want daar moet je op kunnen doorfietsen.

Sibematunnel
Voorstel van Projectbureau A2 uit 2014. De rode lijn geeft de beoogde ligging van de zgn. “route” weer. Het bovenste blauwe bolletje is de oversteekplek waar het in dit bericht over gaat. Het tracé van de beoogde fietsroute schoot al tekort, maar er schuilde ook nog een duivel in de details.

De oplossing uit 2014 zou dan ook een fopspeen kunnen worden genoemd: leuk maar geen antwoord op de vraag.

Maastricht mag trots zijn op het A2-project, maar het is beschamend als dit de nieuwe fietsinfrastructuur zou blijven.

Daarom zal de Fietsersbond het Projectbureau en de gemeente oproepen om een nieuwe oplossing ter realiseren die de fietsroute serieus neemt. En daarbij gaat onze voorkeur uit om toch een fietspad langs het J.F. Kennedytracé en over het viaduct te maken.

Categorieën