Binnenstad volgepropt

Nu staat ook de fietsverbinding door de Cortenstraat onder druk.

Cortenstraat-5
Door toegenomen commercieel gebruik van de Cortenstraat verliezen fietsers belangrijke ruimte.

Sinds de Bredestraat bij de Bonbonnière een aantal jaren geleden stilzwijgend winkelstraat werd, is de Cortenstraat de eerste mogelijkheid om aan de zuidkant langs het voetgangersgebied te fietsen. De Cortenstraat is ook al bijna 30 jaar de enige bewegwijzerde oost-west fietsroute van Maastricht en van belang voor het bereiken van woningen en allerlei belangrijke bestemmingen in het om de binnenstad (scholen, universiteits- en HBO-locaties, station). Het functioneren als fietsroute staat nu onder grote druk.

Op de hoek van de straat zijn de terrassen uitgebreid. Ook is er onlangs voor het eerst winkeltje met een etalage geopend. Het toestaan van horeca en retail leidt tot het aantrekken van grote aantallen slenterende consumenten en tot meer goederentransport. Om te fietsen blijft weinig (en soms zelfs geen) ruimte over.

Voor de commercie in het Jekerkwartier is het natuurlijk mooi als er loopcircuits tot stand komen vanuit de binnenstad, maar als de fietsroutes er niet beschermd worden nemen de conflicten tussen allerlei gebruikers toe en loopt de bereikbaarheid van de stedelijke bestemmingen terug.

Categorieën