Ommetje naar Eigenbilzen

Om benauwd Maastricht even te ontsnappen en snel op adem te komen in de wijdse Haspengouw. (15 kilometer, flauwe hellingen)

Beginpunt voor de afstandsbepaling is Sint Annadal.

  • Fiets de Via Regia af naar Veldwezelt (Knooppunt 11 en 59). In Veldwezelt bij knooppunt 59 afslaan richting knooppunt 54. De route gaat op een gegeven moment over een sfeervol hol weggetje door een bosje, door Briegden (niet veel meer dan één mooie straatweg en een café), bij de drukke Kiezelweg (N78) rechtsaf en kruist het Albertkanaal. Verlaat kort daarna de knooppuntenroute door linksaf te slaan en onder de N78 door te fietsen. Aan de andere kant van het tunneltje weer linksaf. Dit fietspad gaat richting Gellik.
  • Gellik is een bijzondere plaats omdat er drie uitgestrekte landschappen bij elkaar komen. De route verlaat hier geleidelijk aan het Maasdal, rechtsboven ligt het Kempisch plateau (zandgrond met veel dennenbossen, strekt zich uit tot in Noord-Brabant) en links ligt de Haspengouw (open en golvend landschap van leemgrond met veel landbouw).
  • Bij de eerste huizen van Gellik linksafslaan en het fietspad nemen dat tussen de weilanden en boomgaarden doorloopt. Aan het einde van dit mooie weggetje ligt knooppunt 65.
  • Volg nu weer een stuk een knooppuntenroute, hoog langs het Albertkanaal richting knooppunt 69. Het Albertkanaal is hier een scheiding tussen Kempen en Haspengouw.
  • Verlaat deze route bij de eerste brug over het kanaal: ga die brug over en bij de eerste weg linksaf richting Eigenbilzen. Fiets richting de kerk en kruis daarbij het totaal overgroeide tracé van de voormalige spoorlijn tussen Maastricht en Hasselt.
  • Eigenbilzen biedt behalve een kerk en het voormalige stationsgebouw gelukkig ook een café, een bakker, een lectuurwinkel met alle (!) topografische kaarten van België, best mooie straten en nog meer klein genot.
  • Zoek dan een weggetje richting Veldwezelt en Maastricht, bijvoorbeeld de knooppuntenroute 66, 59 en 11. Er gaan vanuit Eigenbilzen meerdere weggetjes naar en door Veldwezelt.