Molenroute (lange versie)

Voor fietsers, die een hele dag molens willen bekijken of wat langer door een mooie streek willen fietsen, is er ook een langere variant van de Molenroute ontworpen. (ca. 68 km lang en meer geaccidenteerd dan de korte versie)

MOLENROUTE  ZUID-LIMBURG  [lange en geaccidenteerde versie, ca. 68 km]

Aanvankelijk redelijk vlakke route, daarna meer heuvelachtig. Deze fietsroute volgt zo veel mogelijk het Zuid-Limburgse knooppuntennetwerk. Deze route gaat over enkele stukjes onverharde weg, die alleen bij droog weer met een racefiets te fietsen zijn.

STARTPUNT is Knooppunt 5 van het knooppuntennetwerk Zuid-Limburg. Dit ligt achter de windmolen tussen Gronsveld en Maastricht (Rijksweg 90).
Voor automobilisten is er een gratis parkeermogelijkheid bij de aan de overzijde gelegen school “De Perroen” (na ca. 200 m. langs de Rijksweg in de richting van Maastricht).
Treinreizigers kunnen het station naar links verlaten en via knooppunt 79 (over de overweg bij de Koepelkerk) en 6 naar knooppunt 5 fietsen (je hoeft hiervoor alleen maar de groene knooppuntbordjes in de richting van het volgende knooppunt te volgen).

Routebeschrijving :

Vertrek bij knooppunt 5 in noordelijke richting en volg de bordjes richting knooppunt (=KP) 6.

Vlak bij KP 5 ligt de windmolen van Gronsveld. Deze is gebouwd tussen 1618 en 1623 en behoort tot het type “Torenmolen”, waarvan er nog maar vier in ons land zijn. Deze molen staat in de top-100 van de belangrijkste monumenten van Nederland. De molen is op elke eerste en derde zaterdag van de maand te bezoeken van 11.00 – 16.00 uur (tel.: 043 – 3614721). Kijk voor informatie op het bord achter de molen of op: www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=416

Volg in noordelijke richting via KP 6 de bordjes naar de KP 7 en KP 9.

Vlak na KP 9 licht beneden aan de helling links om de hoek de “Oliemolen”, waarvan het rad in de Tweede Wereldoorlog t.g.v. van een fout van het Amerikaanse leger door brand verwoest werd. (Zie de beschrijving op het bordje bij de molen).

Volg na KP 9 de bordjes naar KP 64.

Bij KP 64 ligt de “Geulhemermolen”. Deze is gebouwd in de 16e eeuw op een plaats waar al in 1234 een watermolen stond. De molen was nog tot ca. 1960 als graanmolen in gebruik. Het molenrad is aan de achterzijde nog te zien en de oude maalzolder is nu ingericht als horecaruimte “De Meule”.Kijk voor meer informatie op: www.geulhemermolen.nl

Volg na KP 64 de bordjes naar KP 61 en KP 60 (in Valkenburg).

Volg na KP 60 de bordjes door het centrum van Valkenburg naar KP 59. U bevindt zich nu op de “GERENDALROUTE”, die wij voorlopig ook zullen volgen.

Molenliefhebbers kunnen nu op twee plaatsen even de Knooppuntenroute verlaten (en via dezelfde straat weer terugkeren):
1. Na de stoplichten de eerste straat rechts inslaan, aan deze Lindenlaan ligt op nr. 30-32 “De Fransche Molen”, een voormalige korenmolen van het onderslagtype die nu als restaurant in gebruik is.
2. Vlak vóór KP 59 kan men ook rechtsaf in de Sint Pieterstraat op nr.2-4 de “Molen van Schijns” vinden, dit is een zogenaamde turbinemolen.

Vanaf KP 59 de bordjes naar KP 58 volgen (=“GERENDALROUTE”).

Vlak naast Kasteel Schaloen ligt de “Sjaloensmeule”, gebouwd tussen 1661 en 1665. Dit is een zogenaamde Banmolen. Zie voor nadere uitleg het bord aan de gevel.

Blijf nu de GERENDALROUTE volgen richting Wijlre. Ga in Wijlre op de 1e splitsing rechts.

Het eerste (doodlopende) straatje rechts is de “Molengats”, deze leidt naar een mooie watermolen, de “Molen Otten”, nu omgebouwd tot vakantieappartementen.Door een houten hekje links gaat een wandelpaadje naar een mooi plekje, waar het dubbele molenrad goed te bekijken is.

Volg nu verder langs het brouwhuis van Brand’s Bierbrouwerij de GERENDALROUTE tot in Gulpen. Ga na het plaatsnaambord NIET naar rechts maar rechtdoor en volg de bordjes (beneden aan de afdaling naar rechts) richting KP 85.

Volg na het oversteken van de drukke verkeersweg in Gulpen de bordjes richting KP 85.

Vlak vóór KP 85 ligt aan de rechterkant van de route de “Pannenkoekenmolen”. Deze watermolen dateert uit 1712 en heeft het grootste middenslagwaterrad van Nederland. Oorspronkelijk was dit een papiermolen, die in 1853 omgebouwd werd tot een graanmolen, genoemd naar het naburige kasteel: “De Neubourgermolen”. Info op: www.depannenkoekenmolen.nl

Vanaf KP 85 volgen we verder de bordjes naar KP 86 en KP 90.

In Mechelen, waar U op een T-splitsing linksaf moet richting KP 90, ligt rechts aan de Hoofdstraat nr. 105 “De Commandeursmolen”, ook wel de “Onderste Molen” genoemd. Dit is een korenmolen van het turbinetype (met een verticale francis-turbine).

Volg nu verder de bordjes richting KP 90 en KP92. Dit is tevens de “VIJLENERBOSROUTE” [waar de bordjes richting KP 92 ontbreken kunt U het beste deze route volgen].

Tussen KP 90 en KP 92 ligt beneden links langs de Geul de “Wingbergermolen” (= ”Epermolen”), ook een turbinemolen.

Als U na de afslag richting Terziet de Knooppuntenroute even verlaat en de eerste weg links (=”Plaatweg”) inslaat, komt U na ca. 500 m bij de “Volmolen”. Deze Volmolen is lange tijd in gebruik geweest voor het “vollen” van geweven stoffen tot viltig en sterk laken.De stof werd daarvoor gedrenkt in een mengsel met ranzige boter of gerotte urine en bewerkt met stampers die door het waterrad werden aangedreven. In 1872 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen. De molen is momenteel nog steeds in gebruik als graanmolen en is geopend op zaterdag van 10.00-16.00 uur. Voor inlichtingen/excursies kunt u contact opnemen met de molenaar Zef Roebroek, 06-15261661.

Terug op de weg naar Terziet vervolgen we weer naar links de Knooppuntenroute naar KP 92 (in Sippenaeken).

Vanaf KP 92 volgt U naar rechts de bordjes richting KP 84 [we verlaten hier de “VIJLENERBOSROUTE”, die op KP 92 naar links gaat].

Beneden aan een steile helling, komend vanuit een bos, passeren we een kleine watermolen (rechts van de weg vóór het bruggetje), die behoort bij Kasteel Sinnich, dat we na een bocht naar rechts tussen de heuveltjes kunnen zien liggen.

Als U verder de bordjes richting KP 84 volgt komt U in Slenaken.

Molenliefhebbers kunnen aan de Dorpsstraat 50 het restant zien van een turbinemolen de “Broekmolen”.

N.B.: Ga in Slenaken NIET naar KP 84, maar volg de weg door het dorp richting Gulpen. Ga op de splitsing buiten het dorp naar rechts (richting Gulpen). Volg deze weg door het dal van de Gulp totdat U weer de bordjes richting KP 83 tegenkomt (dat is naar links via een steil klimmetje omhoog).

Vanaf KP 83 volgen we de bordjes naar KP 82, KP 71 en KP 70 (in Margraten) en vervolgens naar KP 69 en KP 68.

N.B.: Ga in het gehucht IJzeren in de Limietstraat (bij huisnr. 21) NIET linksaf, maar blijf de Limietstraat rechtdoor en op de Y-splitsing naar links volgen. Neem aan het einde rechts het fietspad.

Blijf dit fietspad volgen tot KP 68 en ga daarna richting KP 67.

Tussen KP 68 en KP 67 ligt rechts langs de weg de “Van Tienhovenmolen”.

Deze bergmolen van mergelsteen uit 1855 is nu eigendom van Het Limburgs Landschap en is elke 2e en 4e zaterdag van de maand tussen 11.00 en 17.00 uur, inclusief een kleine tentoonstelling, te bezoeken.

Sla op KP 67 rechtsaf (langs Groeve ’t Rooth) [dit is ook de LF 6 b-route] en neem de steile afdaling naar KP 65.

Volg vanaf KP 65 (=richting GOLF) de bordjes richting KP 66 (in Cadier en Keer).

Ga op KP 66 rechtsaf en daal de helling af naar KP 5.

Hierbij ligt de Torenmolen van Gronsveld, het start- en eindpunt van deze MOLENROUTE.

Tip: Schrijf de nummers van de knooppunten op een etiket of pleister en plak dat op Uw stuur. U hebt dan onderweg nauwelijks een kaart of routebeschrijving nodig.

Veel fietsplezier gewenst!

Raymond Oostwegel, juli 2006

© Fietsersbond, afdeling Afdeling Maastricht – Bijgewerkt: 9-5-2012