De twee gezichten van de Beukenlaan

Tussen de Hoekerweg en station Maastricht Noord ligt sinds november 2013 een hoogwaardig fietspad. Vanaf de Hoekerweg ziet het er zo uit:

Hoogwaardig fietspad
Beukenlaan zuid: super fietspad!!!

Echter, kijk je vanaf de Hoekerweg de andere kant op, dan ligt daar de voortzetting… nou ja, een pad naar kasteel Vaeshartelt:

Modderig hobbelpad
Beukenlaan noord: als je per sé wil, nou dan mag je er wel fietsen hoor.

De Beukenlaan is al niet zo’n vanzelfsprekende verbinding. Om hier fietsers te krijgen is een prachtig half fietspad niet genoeg.

Een pad dat niet aansluit is geen verbinding. Dan betekent het in de praktijk niets voor fietsers: een halve verbinding is géén verbinding.

Ook elders in Maastricht ontbreekt nogal eens de samenhang van de fietsvoorzieningen. Voorzieningen die niet gericht zijn op bestemmingen en/of niet zijn verknoopt met het netwerk. Soms lijken de gekozen maatregelen ronduit tegenstrijdig.

Hieronder nog wat voorbeelden daarvan:

Luxe onderdoorgang met slechte verharding
Ook in de Beukenlaan noord: een luxe viaduct aan de bovenkant maar aan de onderkant (verharding) alleen gericht op ATB-fietsers. Gewone fietsers hebben nog steeds geen prettige route aan deze kant van de stad.

Fietsen gaat niet meer
Het Theresiapad is een veel gebruikte interwijkverbinding over de Jeker en officieel een fietspad, maar sinds november 2013 wordt fietsen opeens tegengewerkt. Toen zijn er onderaan het hellinkje slalomhekken geplaatst, alsof het een voetpaadje is.

Slingerpad door open gebied
Dit is Maastricht, een foto van het Lanakerveld uit 2009. Hoeveel mensen zouden dit mooie fietspad hebben gebruikt? Geen bestemmingen, geen acceptabele aansluitende verbindingen, geen promotie, geen fietsers.

Hoogwaardig betonnen fietspad
Nóg een prachtig onbekend fietspad in Maastricht: van de Maasboulevard de groeve in. Gek genoeg bewegwijzerd als knooppuntenroute. Gek, want dit betonnen fietspad eindigt bij een visvijver en je kunt alleen verder fietsen over een steil keienpad. Mooi mountainbiken, maar ongeschikt voor de doelgroep van de knooppuntenroutes. Het betonnen fietspad krijgt in de toekomst wel een serieuze betekenis als er een zwemplas in de groeve wordt geopend.

Fietsverbod op fietsroute
Er vaart een pontje tussen de Sint Pietersberg en Heugem, met fietsers als belangrijkste doelgroep, onzichtbaar voor fietsers en zelfs met een fietsverbod in de omgeving van de aanlegsteiger. Is het gek dat er weinig gebruik van wordt gemaakt als je zo met fietsers omgaat?

Voetpad met hekken
Directe “verbinding” van de buurt Cruyshaag in De Heeg met het fietspad naar het stadscentrum: niet fietsbaar, afstappen moet. Een rechtstreeks alternatief dat wel fietsbaar is ontbreekt. Iets wat in deze wijk en in veel andere wijken van Maastricht vaak voorkomt.

Het is zonde als mooie fietsvoorzieningen weinig worden gebruikt, maar erger is het als mensen voor veel voorkomende verplaatsingen alleen langs drukke verkeerswegen kunnen fietsen terwijl het wel beter zou kunnen.

 

Bewaren