Zielige Boschstraat

Boschstraat-8
De gemeente Maastricht gaat over tot zielige maatregelen op de Boschstraat: er worden palen en bloembakken op het trottoir gezet om stoepfietsen tegen te gaan. Voor stoepfietsen moet je in Duitsland zijn, niet in het domein van Buurtplatform Boschstraat Oost. Hoewel de stoep erg breed is, loopt de voorzitter van deze club er steeds tegen fietsen aan.
De gemeente heeft het probleem gecreëerd door bij de reconstructie van de straat in het geheel geen rekening te houden met fietsers terwijl die toen ook al een vastgestelde fietsroute was. Vervolgens is het probleem vergroot door fietsers aantrekkende voorzieningen, als filmhuis Lumière, poppodium Timmerfabriek en studentenhuisvesting, aan de straat te situeren.
Tien jaar geleden brachten wij het effect van de nostalgische 19e eeuwse bestrating al in beeld.
Om het probleem op te lossen is een dure reconstructie nodig. Aangezien de Boschstraat een drukke busroute is (straks in twee richtingen is het plan), zijn fietspaden op trottoirhoogte voor het veiligheidsgevoel de beste oplossing. Een compromis zou kunnen bestaan uit fietssuggestiestroken van klinkers of kleinplaveisel, in combinatie met een parkeerverbod. Elders in Nederland is het normaal om niet alleen voetgangers maar ook fietsers in comfort tegemoet te komen. Er is zelfs een woord voor zulke voorzieningen: rabatstroken.

Rabatstroken-Dordrecht
Kasseistraat in Dordrecht met rabatstroken voor fietsers.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *